Zoeken

Vlaamse Wijngilde

De Vlaamse Wijngilde vzw werd opgericht op 12 november 1971 met de bedoeling een aantal reeds bestaande wijnproevers- verenigingen in de voornaamste Vlaamse steden te groeperen en als overkoepelend orgaan te functioneren voor alle Vlaamse commanderijen die zich akkoord verklaren met de statuten van de Vlaamse Wijngilde. In bijna 40 jaar is de Vlaamse Wijngilde uitgegroeid tot een organisatie met 40 Commanderijen verspreid over Vlaanderen en telt ze meer dan 2250 leden.


Het doel van de Vlaamse Wijngilde is het theoretisch en praktisch aanscherpen van de wijnkennis van haar leden door het organiseren van een aantal activiteiten zoals daar zijn: wijnproeverijen (minstens 5, in het lidgeld inbegrepen), geleide bezoeken aan wijnstreken en -kelders, een jaarlijks kapittel en banket, het uitgeven van een tijdschrift, het toekennen van graden in de wijnkennis, enz... Haar bedoeling is zuiver vormend en ontspannend en geenszins commercieel


Wat de structuur betreft wordt de Vlaamse Wijngilde geleid door een Nationaal Comité. Sedert de recente aanpassing van de statuten bekleden de gekozenen de functie voor een termijn van 3 jaar. Zij worden verkozen door de raad van Bestuur (elke commanderij duidt 1 à 3 bestuursleden aan voor de raad van Bestuur), op zijn beurt verkozen door de Algemene Vergadering.


De Vlaamse Wijngilde organiseert op 'nationaal vlak' jaarlijks een drietal manifestaties/proeverijen waar een bepaalde wijnstreek wordt belicht en geproefd. Door de goede contacten ter plekke kan de Wijngilde telkens een indrukwekkende delegatie wijnboeren of hun genootschappen (Confréries) verwelkomen op die degustaties die dikwijls meer dan 300 proevers tellen.


Ten slotte is er het jaarlijkse prestigieuze Feest van de Wijngilde, met banket en intronisatie van uitgenodigde wijnboeren, bijgewoond door zowat 400 leden van de verschillende commanderijen.