Zoeken

Tenuta Cavalier Pepe, un sogno nel cuore dell’Irpinia

Irpinia, een sub-wijnregio van Campanië, wordt wel eens het Bourgogne van Italië genoemd. De streek is mogelijk wat minder bekend, maar de wijnen zijn er overheerlijk. Dankzij de unieke combinatie van hoogte, bodem en microklimaat behoren de wijngaarden van Irpinia zelfs tot de meest prestigieuze van Italië. Wijnmaakster Milena Pepe in hoogsteigen persoon zal ons in het Nederlands/Frans acht van haar sogno- of droomwijnen presenteren.

Na de aardbeving van 1980, een van de zwaarste in de recente geschiedenis van Italië en die grote delen van Campanië en Basilicata verwoestte, kocht haar vader Angelo Pepe gronden op in Irpinia, niet ver van Luogosano, zijn geboortestad. Hij plantte er autochtone druivenrassen aan. In het begin van de jaren 2000 richtte hij met Milena het wijndomein Cavalier Pepe op. Angelo woont vandaag definitief in Brussel, waar hij sinds de jaren ’70 vijf restaurants heeft geopend en waar Milena als schoolmeisje in de weekends heeft gewerkt.

Milena zelf bekwaamde zich in het vak door studies o.m. aan de Université du Vin in Suze-la-Rousse en stages bij o.a. Chapoutier in Tain l’Hermitage. Waar ze eerst marktgerichte wijnen produceerde, evolueerde ze naar een eigen visie en een eigenzinnige productie. De aglianico geniet haar voorkeur. We proeven een spumante, een rosato, 3 witte wijnen op basis van respectievelijk greco di tuffo (Greco di Tuffo is ook een DOCG sinds 2003), de fiano di avellino (idem) en de falanghina, en nog 3 rode op basis van de aglianico, waaronder de Taurasi DOCG Opera Mia. Wijnen die je in België nauwelijks kunt proeven, laat staan aankopen.

Een degustatie dus die je absoluut moet meemaken! Afspraak op 20 april.

We verwachten jullie heel talrijk op zaterdag 20 april 2024 in zaal Beatrice van het Bedrijvencentrum De Punt, Kerkstraat 108 in 9050 Gentbrugge. Ontvangst vanaf 19.00 u. We starten stipt om 19.30 u.
Breng vrienden en vriendinnen mee: ze betalen slechts 35 € voor 8 wijnen, waaronder 3 DOCG. Registreer ze op het mailadres van Kelly de la Ruelle, penningmeester@commanderij-gent.be. Ook de oud-leden die graag deelnemen aan deze degustatie, betalen 35 €. We vragen hen de penningmeester op de hoogte te brengen van hun deelname. De betaling gebeurt ter plekke.
Tot slot: vergeet je spuwemmertje niet!!