Zoeken

Kalender 2023-2024

23/09/2023 - Algemene vergadering + Bubbels uit Italië

We starten het werkjaar 2023-2024 met feestelijke Italiaanse bubbels. Commanderij Gent bestaat immers 30 jaar. Elke wijnliefhebber heeft al wel eens een prosecco gedronken, maar weinigen zijn zich ervan bewust dat er 4 varianten zijn van prosecco: de pet'nat, de spumante, de frizzante én de stille wijn. Wij beperken ons tot de bubbels, maar niet alleen tot die van de Veneto. We verkennen ook mousserende wijnen uit Lombardije (Franciacorta), Trentino-Adige (Trento-DOC), Piëmonte, de Aosta-vallei, Emilia-Romagna ... De gleradruif komt aan bod, maar natuurlijk ook andere rassen zoals de bacca nera, de carricante, de lambrusco, enz. Uit de Veneto hopen we een Rive en een Superiore di Cartizze te kunnen proeven: topproducten waar we het in de Veneto-degustatie van juni 2023 bewust niet over gehad hebben. Lees meer.


21/10/2023 - Georgië

Europalia is dit jaar gewijd aan Georgië maar voorziet voorlopig geen proeverij van Georgische wijnen. Een ideale gelegenheid dus om die in Commanderij Gent te proeven. De Georgische wijnbouw gaat waarschijnlijk terug tot 6000 v.Chr. of nog vroeger. Centraal staan de Qvevri-wijnen: wijnen gevinifieerd, gelagerd en bewaard in aardewerken kruiken, die meestal ingegraven worden. De rode wijnen zijn fruitig en hebben veel structuur. De witte krijgen door schilmaceratie een oranje kleur en worden daarom ook "oranje wijnen" genoemd. Maar de Georgiërs passen ook de moderne Europese vinificatietechnieken toe om bij de Westerse smaak te kunnen aansluiten. Wij zullen de twee types proeven, en kennis maken met veel inheemse druiven. Onthoud zeker saperavi en rkatsiteli. Lees meer.


18/11/2023 - Mini-wedstrijd beste Belgische Wijn

Wijnboer Frédéric Julien van het Domaine Gramiller in Rasteau is helaas verhinderd te komen naar Commanderij Gent. Daarom hebben we creatief een alternatief gezocht én gevonden in eigen land. Met toestemming en medewerking van de Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS) organiseren we een mini-wedstrijd Beste Belgische Wijn. Het wordt een blindproeverij, waarbij we een achttal bekroonde en niet-bekroonde Belgische wijnen analyseren en beoordelen, 4 Vlaamse en 4 Waalse. We mogen daarbij de beoordelingsfiches van VVS gebruiken voor bubbels, rosé-, witte en rode wijnen. Onze wedstrijd wordt spannend: komen we tot dezelfde toekenning van de gouden, zilveren en bronzen medailles als de VVS-juryleden? Streng als we zijn, welke wijnen bekronen we niet? Dominique Santens en Philippe Khazzaka staan mee in voor de organisatie van deze degustatie. Ze zullen ons wegwijs maken in de classificatie van de Belgische wijnen en ons leren werken met de VVS-fiches. Lees meer.


16/12/2023 - Saint-Emilion, Château Grand Corbin-Despagne

Grand Corbin is het gehuchtje waar Louis Despagne zijn eerste hectares wijngaarden kocht in 1812 in de streek van Saint-Emilion. Aan het eind van de 19e eeuw wordt het domein Château Grand Corbin-Despagne opgericht. François Despagne, onze gast, vertegenwoordigt de 7e generatie en blijft trouw aan de waarden die hij heeft geërfd. Als microbioloog, oenoloog en ampelograaf ontwikkelde hij daarenboven enorm veel respect voor het milieu. In 2013 werden zijn wijnen bio-gecertificeerd en sinds 2018 worden verschillende percelen biodynamisch bewerkt. We proeven 6 wijnen: eerst een horizontale van de jaargang 2020 van zijn cru Castillon Château Ampélia, zijn 2e wijn Petit Corbin-Despagne et de wereldbefaamde Grand Corbin-Despagne; daarna een vertikale van 3 andere millésimes van Grand Corbin-Despagne. Lees meer.


24/02/2024 - Sherry: wijn met een enorme traditie!

Wist je dat Francis Drake, de Engelse politicus, maar ook een berucht piraat, in 1587 het Spaanse Cádiz heeft belegerd en daar 3.000 tonnen sherry roofde? Sindsdien is die wijn enorm populair geworden in Engeland, hoewel hij al in de 14e eeuw werd geïmporteerd. De naam sherry is een verbastering van Jerez, naar Jerez de la Frontera, waar (net zoals in Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria) de authentieke sherry wordt geproduceerd. We duiken in de drie hoofdgroepen: fino / manzanilla of biologisch opgevoede wijnen; oloroso / pedro ximenez / moscatel, of oxidatief opgevoede wijnen; amontillado / palo cortado, die eerst onder flor worden opgevoed en daarna oxidatief. We leren alles over het solerasysteem, en vooral we leren dat sherry meer is dan een leuk aperitief. Linda Impe en Andy Haegeman, leden van Commanderij Gent, nemen de organisatie van deze avond op zich. Lees meer.


16/03/2024 - Kapittel en banket

In een ontspannen maar feestelijke sfeer organiseren we ons jaarlijks kapittel en banket "buitenshuis", niet in Gentbrugge maar in Lochristi. Op vraag van veel leden keren we terug naar De Lozen Boer. Patrick Neyt en zijn kinderen Isabelle, Hélè ne en Nicholas zullen ons culinair verwennen in deze gekende eventlocatie. Commanderij Gent zorgt voor uitgelezen en passende wijnen. Wie we als ere-gezel introniseren is nog een verrassing. Na het diner kunnen we een dansje proberen op leuke muziek.


20/04/2024 - Tenuta Cavalier Pepe, Irpinia

Irpinia, een sub-wijnregio van Campanië, wordt wel eens het Bourgogne van Italië genoemd. De streek is mogelijk wat minder bekend, maar de wijnen zijn er overheerlijk. Dankzij de unieke combinatie van hoogte, bodem en microklimaat behoren de wijngaarden van Irpinia zelfs tot de meest prestigieuze van Italië. Wijnmaakster Melina Pepe zal ons 8 van haar sogno- of droomwijnen presenteren. Zij is samen met haar vader Angelo Pepe eigenares van het domein. Angelo woont vandaag definitief in Brussel, waar hij sinds de jaren '70 meerdere restaurants heeft geopend, bijv. op de Kiekenmarkt, en waar Melina als schoolmeisje in de weekends heeft gewerkt. Na de aardbeving van 1980, kocht Angelo gronden op in Irpinia, niet ver van Luogosano, zijn geboortestad. Hij plantte er autochtone druivenrassen aan. In het begin van de jaren 2000 richtte hij met Melina het wijndomein Cavalier Pepe op. Melina zelf bekwaamde zich in het vak door studies o.m. aan de Université du Vin in Suze-la-Rousse en stages bij Chapoutier in Tain l'Hermitage en elders. Waar ze eerst marktgerichte wijnen produceerde, evolueerde ze naar een eigen visie en een eigenzinnige productie. De aglianico heeft haar voorkeur. We proeven een spumante, een rosato, 3 witte wijnen op basis van greco di tuffo (een DOCG), falanghina en fiano di avellino, en nog 3 rode op basis van aglianico, waaronder de Taurasi DOCG Opera mia. Een degustatie die je absoluut moet meemaken! Lees meer.


08/05/2024-12/05/2024 - Wijnreis

Naar de Rioja.


22/06/2024 - Sauvignon blanc wereldwijd

In een van de jongste edities van De Wijnspiegel stond het al: sauvignon blanc wordt steeds maar populairder. In Frankrijk vinden we de druif in de Loirestreek - we hebben er in de voorbije jaren geproefd uit Pouilly-Fumé en de Coteaux du Giennois, - in de Bordelais de Sud-Ouest, de Provence, de Languedoc en zelfs in de Bourgogne (Saint-Bris). Maar op deze degustatie zullen we één Franse referentie-sauvignon blanc proeven en die vergelijken met bekende rasgenoten o.m. uit Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland, en verder uit minder voor sauvignon blanc gekende contreien, zoals Moldavië, Hongarije, Turkije, Roemenië en misschien zelfs België. We willen af van het buxuscliché wat de aroma's betreft en van de eeuwige oesters als bijpassend gerecht.