Zoeken

Georgische wijnen: over qvevri-wijnen en supra’s

Op 4 oktober 2023 is Europalia Georgië van start gegaan. Dankzij onze suggesties aan en onderhandelingen met de organisatoren, komen er later op het jaar “officiële” degustaties van Georgische wijn, o.m. in het SMAK in Gent. Maar Commanderij Gent mag de aftrap geven op 21 oktober 2023 en Europalia beschouwt ons als officiële partner!

De Georgische wijnbouw gaat zeker terug tot 8000 v.Chr. en Georgië wordt al lang als bakermat van de wijnbouw beschouwd. De oorsprong van de vitis vinifera ligt dan ook hier. Het hele land ademt ook vandaag nog wijnbouw uit. Georgië is immers één grote wijngaard.

Mevrouw Elene Milikidze is onze gast op onze volgende proefavond. Ze is Georgische, woont al enige tijd in Gent, en praat perfect Nederlands. Ze is sommelier-conseil en promoveerde in Suze-la-Rousse met een originele scriptie over Georgische wijnen. Daarenboven is ze zelf wijnbouwster en -maakster.

Elene zal ons haar land en de wijncultuur voorstellen en het ook hebben over de supra of Georgische feestmaaltijd, een heel belangrijk aspect van de traditionele sociale cultuur. Natuurlijk proeven we ook: twee wijnen van Elene zelf, zes andere uitgezocht in heel Georgië. Omdat we onze parelen verjaardag vieren, beginnen we met een blanc de blancs bubbel, geen chardonnay maar een assemblage van drie autochtone witte druiven. Deze mousserende wijn is gemaakt volgens de méthode traditionnelle.

Centraal staan echter de qvevri-wijnen: wijnen gevinifieerd, gelagerd en bewaard in aardewerken kruiken, die meestal ingegraven worden. De witte krijgen door schilmaceratie een oranje kleur en worden daarom ook “oranje of amberwijnen” genoemd. De rode wijnen zijn fruitig en hebben veel structuur. Elene houdt rekening met het smaak- en verwachtingspatroon van de Belgische consument. Daarom zal ze ons zowel voor de witte-oranje wijnen als voor de rode eerst qvevri-wijnen laten proeven die goed aansluiten bij de Westerse smaak en waar soms Europese vinificatiemethoden aan te pas komen. Daarna degusteren we typische traditionele Georgische wijnen. We maken ook kennis met een tiental inheemse druiven. Onthoud zeker al rkatsiteli en saperavi.

We starten de degustatie op zaterdag 21 oktober 2023 stipt om 19.30 u, in zaal Béatrice van het Bedrijvencentrum De Punt, Kerkstraat 108 in Gentbrugge. Gasten en oud-leden zijn erg welkom en betalen 35 € bij hun aankomst.