21/09/2024 - Zotzenberg, lieu-dit en AOC Alsace Grand Cru
|
Een degustatieavond met enkel Grand Cru-wijnen van de Zotzenberg, een lieu-dit van 36 ha, middenin het pittoreske dorp Mittelbergheim. Een uitzonderlijk terroir en een speciaal microklimaat maken de productie van geweldige wijnen mogelijk, met bovendien een groot bewaarpotentieel. We proeven riesling, pinot gris, gewürztraminer en vooral sylvaner. De AOP Alsace Grand Cru Zotzenberg Sylvaner is immers de enige Grand Cru ter wereld gevinifieerd van sylvaner! Een unicum dus! Rik Debuysser, lid van onze Commanderij en student Sommelier-Conseil, verdiept zich voor zijn eindwerk in dit onderwerp. Hij zal de degustatie leiden. Lees meer.
|
19/10/2024 - Voorbereiding Nationale Proeven (Vlaamse Wijngilde)
|
Op het programma dit jaar:
- rode wijn: bordeaux, bourgogne (vaste waarden); cabernet franc en carmenère (variabele wijnen). Het spreekt voor zich dat de bordeaux geen monocépage cabernet franc zal zijn;
- witte wijn: chardonnay en sauvignon blanc (vaste waarden); chenin blanc en pinot gris (variabele wijnen).
Zelfs als je niet deelneemt aan de proeven voor meester of grootmeester, blijft deze blindproeverij leerzaam. Daarenboven ontdek je nieuwe domeinen en heel lekkere wijnen. Een korte uitleg over de "variabele wijnen" gaat de degustatie vooraf.
|
16/11/2024 - Duitsland, Baden, Weingut Herzwerk en andere
|
Baden is een van de warmste en zonnigste wijngebieden van Duitsland, waardoor het bijzonder geschikt is voor de wijnproductie. 60% daarvan is er rood, met een zeer groot aandeel spätburgunder (pinot noir). Vivien Holzmann is de wijnmaakster van het kleinschalige domein Herzwerk. Zij zal de regio Baden voorstellen en behalve haar eigen wijnen, ook die van collega's onbevooroordeeld komen bespreken in het Engels. Laat je verrassen door het verhaal van Vivien en van de Badense wijnen. Voorzitter Frans Moens selecteerde de wijnen ter plekke.
|
25/01/2025 - Duitsland, Nahe, Weingut Jakob Schneider
|
In de Nahe krioelt het van jonge, talentvolle wijnmakers. Jakob Schneider is daar een goed voorbeeld van. Hij bewerkt 18 ha met een zeer gediversifieerd terroir. Het wijndomein is in bezit van de familie Schneider sinds 1575 en momenteel zijn daar, behalve Jakob, nog 2 generaties aan de slag: zijn moeder Monika en oma Liesel. Echtgenote Laura, wijnmarketing manager, zal ons de mooiste en eigenzinnigste producten van Jakob Schneider komen presenteren in het Engels, vooral het gamma riesling. Sponsor Wijnhuis Tinto uit Heusden staat mee in voor deze degustatie.
|
22/02/2025 - Corsica, eiland met een (wijn)verhaal
|
Corsicaanse wijnen? Die kom je in België zelden tegen. Misschien hoorde je nog nooit van de AOP Patrimonio of de AOP Ajaccio? Tijd dus om kennis te maken met de Corsicaanse wijncultuur: we bespreken en proeven wijnen van onder andere de inheemse druivensoorten niellucciu en sciacarellu. We ontdekken de typische Corsicaanse wijnstijlen en leren hoe terroir en klimaat die beïnvloeden. Rik Brabants, lid van onze Commanderij en student Sommelier-Conseil, schrijft een eindwerk over Corsica en zal de degustatie leiden. Het belooft een avond vol boeiende ontdekkingen te worden.
|
15/03/2025 - Kapittel en banket
|
In een ontspannen maar feestelijke sfeer organiseren we ons jaarlijks kapittel en banket opnieuw in De Lozen Boer in Lochristi. Patrick Neyt en zijn kinderen Isabelle, Hélène en Nicholas zullen ons culinair verwennen in deze gekende eventlocatie. Commanderij Gent zorgt voor uitgelezen en passende wijnen. Wie we dit jaar als ere-gezel introniseren is nog een verrassing. Je familieleden en vrienden zijn hartelijk welkom. Na het diner wagen we ons op de dansvloer.
|
26/04/2025 - AOP Fronton, Château Joliet
|
In 2025 bestaat de appellatie Fronton 50 jaar. Het is dan ook heel leuk dat de heer en mevr. Jérôme en Marie-Ange Soriano van Château Joliet in Fronton, op 29 km van Toulouse, ons hun wijnen komen voorstellen. Fronton-wijnen worden altijd gemaakt op basis van min. 50 % négrette. De andere mogelijke rassen zijn syrah, côt (malbec), cabernet franc, cabernet sauvignon, fer servadou, gamay, cinsault en mérille. Dat is niet anders bij Château Joliet, een domein van 12 ha, waarvan de helft is beplant met négrette. Deze degustatie kwam tot stand dankzij Luc, Erna en Koen Feyen, leden van onze Commanderij.
|
21/06/2025 - Les crus classés de Provence
|
Je leest correct! Momenteel schieten er nog 18 Provençaalse domeinen over van de 23 die sinds 1955 de vermelding "cru classé mogen dragen, dankzij een speciaal besluit van het Franse Ministerie van Landbouw. Ook al bestaat de AOP Côtes de Provence sinds 1977, de "crus classés" geven niet af. Meer nog, 14 van de 18 hebben zich verenigd om hun titel te verdedigen en te promoten. In 2005 kwam daar hun Charte d'Excellence uit voort. De frivoolste cru classé is mogelijk Clos Mistinguett, ook al staat die niet onder die naam in de officiële lijst. Kom die zeker proeven!
|